Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie.
In de loop van je leven heb je verschillende denkpatronen en overtuigingen opgelegd gekregen of zelf aangeleerd. Wellicht werkten deze denkpatronen in een bepaalde periode van je leven maar vaak kom je erachter dat bepaalde gedachten niet meer bij je passen. Hierin verandering aanbrengen is heel goed mogelijk, maar tegelijkertijd best lastig, zeker wanneer je hierbij geen hulp krijgt.
CGT is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn én invloed hebben op ons welzijn. Deze evidence-based benadering richt zich erop om ongezonde denkpatronen, te herkennen uit te dagen, te veranderen en om gezondere gedragspatronen eigen te maken.
Je kunt CGT inzetten voor persoonlijke groei en ontwikkeling, zoals het verbeteren van communicatieve vaardigheden of voor het ontwikkelen van effectievere coping strategieën voor stressvolle situaties. Daarnaast is CGT zeer effectief gebleken bij de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen, eet-, en trauma-gerelateerde stoornissen. Ik ben van mening dat therapie niet per definitie een langdurig proces hoeft te zijn. Met krachtige effectieve methoden en met jouw actieve betrokkenheid kan er in kortere tijd betekenisvolle vooruitgang geboekt worden.
Als na het telefonische kennismakingsgesprek blijkt dat de CGT aansluit op jouw wensen maken wij de 1e afspraak voor een intakegesprek, deze duurt 60 tot 90 minuten, om een zo goed mogelijk beeld van jouw hulpvraag te krijgen. De consulten kunnen zowel online als op locatie plaatsvinden.
Een volgend consult duurt 45 minuten.
Na het 3e of 4e consult volgt een tussenevaluatie. Hier bekijken we hoe het verloop van de CGT is. We kunnen ook bekijken of een EMDR sessie wenselijk is.