EMDR, voluit Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een buitengewoon effectieve methode voor het verminderen van de gevolgen van traumatische ervaringen, zoals ongevallen, seksueel geweld, gewelddadige incidenten of verlieservaringen.
Een van de belangrijkste elementen is het telkens wisselen van de aandacht door links-rechts (LR) signalen zoals het volgen van handbewegingen, oogbewegingen, geluiden of klopbewegingen.
Deze stimulatie helpt het verwerkingsproces op gang te brengen, waardoor de emotionele lading die aan de herinnering is verbonden, kan verminderen.
Door herhaalde blootstelling aan de traumatische herinnering en de stimulatie, kunnen de nadelige effecten van het trauma afnemen en kun je nieuwe, gezondere overtuigingen ontwikkelen over jezelf en de gebeurtenis.
EMDR is een gestructureerde therapie die vaak wordt uitgevoerd in een aantal sessies (soms is 1 sessie voldoende), onder begeleiding van een getrainde therapeut.
EMDR is dus een veelbelovende optie voor iedereen die kampt met traumatische herinneringen en de emotionele gevolgen daarvan, ongeacht de aard van het trauma of leeftijd. Je kunt EMDR onder andere inzetten bij: Angststoornissen, Depressie, Posttraumatische stressstoornis (PTSS), Verlieservaringen, Seksueel geweld en Gewelddadige incidenten.
Is EMDR voor iedereen geschikt?
In principe is EMDR voor alle leeftijden geschikt. Bij kinderen van 0 tot 15 jaar verloopt een EMDR sessie alleen iets anders dan bij volwassenen.
Voor het succes van een EMDR sessie zijn een aantal punten zijn wel belangrijk om in overweging te nemen:
Wanneer je nog in een onveilige situatie bevindt of wanneer de stressoren nog aanwezig zijn is het verstandig om hier eerst mee aan de slag te gaan.
Netwerk: het is belangrijk dat je een netwerk hebt waar je op terug kunt vallen tijdens jouw traject.
Alcohol, drugs, medicatie afhankelijk: voor een goed resultaat is het van belang dat je niet meer afhankelijk bent van verdovende/opwekkende/kalmerende middelen.
Het is van belang dat je geheel open en eerlijk durft te zijn.
Je beschikt over voldoende coping vaardigheden: om de emotionele en cognitieve belasting van de therapie aan te kunnen.
Realistische verwachtingen: ook al heeft de ervaring geleerd dat je met EMDR goede resultaten kunt boeken, het is wel van belang dat je begrijp dat EMDR geen garantie biedt op volledige eliminatie van de traumatische herinneringen. Het is in eerste instantie gericht op het verminderen van de emotionele impact ervan.
Last but not least:
Een goede therapeutische relatie: Er moet sprake zijn van een goede therapeutische relatie tussen jou en de therapeut. Een gevoel van vertrouwen en veiligheid is essentieel voor een succesvolle EMDR behandeling.