Loslaten wat niet van jou is

Intiem terreur is een complexe en vaak moeilijk te herkennen vorm van huiselijk geweld, gekenmerkt door controle en dwang. Dit kan zich uiten in isolatie, vernedering, intimidatie, ernstig fysiek of seksueel geweld, financiële controle en dreigementen tegen het slachtoffer (in een enkel geval ook tegen kinderen of huisdieren)

De impact op het slachtoffer

Het slachtoffer voelt zich gevangen in de relatie en ervaart een gevoel van onderwerping aan de (ex-)partner. Vaak past het slachtoffer zich steeds meer aan om conflicten of geweld te vermijden. Het slachtoffer gaat, uit angst voor psychisch, fysiek of seksueel geweld, op eieren lopen om de partner vooral niet boos, verdrietig voor jaloers te maken. De keuze- én bewegingsvrijheid wordt geleidelijk beperkt, en de afhankelijkheid neemt toe. Door schaamte, angst en sociaal isolement wordt het steeds moeilijker om hulp te vragen.

Vaak wordt er gezegd: ‘ik begrijp niet dat je zo lang bij iemand blijft’. En dat is ook logisch, je kunt het niet begrijpen omdat je het niet ervaart. Je zou kunnen zeggen: De angst voor de gevolgen van weggaan, houdt velen vast in een situatie die hen breekt.

Plegers weten zich vaak goed voor de buitenwereld te presenteren, waardoor signalen niet eenvoudig te herkennen zijn. Toch is het belangrijk om alert te zijn.

Intieme terreur is altijd eenzijdig: het idee dat “waar twee vechten, twee schuld hebben” is in deze context een misvatting.

Het is een misvatting om te denken dat Intiem terreur altijd gepaard gaat met fysiek geweld. Er hoeft geen fysiek geweld plaats te vinden. Intiem terreur is wel een continu proces waarbij iemands autonomie en vrijheidsrechten systematisch worden ingeperkt. Het sluipt er langzaam in en brengt een hoog risico op psychische en fysieke schade met zich mee – soms met fatale afloop.

 Rode vlaggen in een relatie

Negeren: Behoeften, gevoelens en verlangens worden stelselmatig genegeerd.

Chantage: Schuldgevoelens of geheimen worden ingezet als machtsmiddel.

Vernedering: Beledigingen en kleinerende met het doel om je te breken.

Manipulatie: De pleger beïnvloedt gedachten en beslissingen door je te misleiden.

– (extreme) Jaloezie: Controle over sociale interacties en activiteiten.

Isolatie: Het slachtoffer raakt steeds verder verwijderd van vrienden, sociale contacten en familie.

Financiële controle: beperkt geld geven, amper voldoende voor boodschappen, het beperken van toegang tot bankrekening en verbergen financiële middelen.

Intimidatie: Dreigen met geweld, psychische druk en onvoorspelbaar of zelfs angstaanjagend gedrag.

Gaslighting:  De waarheid wordt verdraaid om het slachtoffer aan zichzelf te laten twijfelen.

Sociale media en tracking: Continu controleren en volgen van de partner.

Beperking werk en onafhankelijkheid: Voorkomen dat het slachtoffer financieel zelfstandig is en in contact komt met anderen.

  eist Traditionele Genderrollen: man moet werken en vrouw moet thuis voor het huishouden, koken en kinderen zorgen.

 Intieme terreur stopt vaak niet na een relatiebreuk.

Ook na het verbreken van de relatie kan het terreur voortduren, bijvoorbeeld door stalking of juridisch getouwtrek. Het beëindigen van de relatie kan zelfs een escalerend risico met zich meebrengen.

De impact op kinderen is enorm (zelfs als zij er niet bij waren of het geweld ‘alleen maar’ hebben gehoord) het kan leiden tot uiteenlopende problemen, het risico van hechtingsproblematiek, ontwikkelingsstagnatie tot stressgerelateerde klachten en (psychiatrische) problematiek.

Hulp zoeken is cruciaal. Intieme terreur is een ingrijpende vorm van misbruik die diepgaande sporen nalaat. Herken de signalen, steun slachtoffers en wees je bewust van de gevaren.

Geweld hoort nergens thuis!